De bevalling

Wanneer je ongeveer 35 weken zwanger bent zullen wij met jou de bevalling gaan bespreken. In dit gesprek zullen we onder andere vragen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen mag je zelf kiezen waar je jouw kind ter wereld wilt brengen. Deze keuze is gebaseerd op waar jij en je partner zich prettig bij voelen. Ook komen tijdens dit gesprek eventuele wensen en vragen ten aanzien van de bevalling en een aantal praktische zaken aan de orde.

Het kan fijn zijn om vóór het bevallingsgesprek een geboorteplan te maken. Kijk voor meer informatie en een checklist op de pagina Geboorteplan van de beroepsvereniging KNOV.

Normaal begint de bevalling tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. De bevalling komt meestal op gang met weeën, maar het komt ook voor dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. Bij een bepaalde regelmaat en duur van de weeën bel je de spoed-telefoon en dan komen we thuis kijken hoe het ervoor staat. Hoe dit precies allemaal in zijn werk gaat bespreken we natuurlijk uitgebreid met je tijdens de controles.

Voor meer informatie zie

English