Controles

controles_01

Wanneer je ontdekt hebt dat je zwanger bent bel je ons voor het maken van een eerste afspraak. Deze eerste afspraak vindt plaats tussen 8 en 11 weken zwangerschap. Je ontmoet één van de verloskundigen, zij maakt een eerste echo om te kijken of alles in orde is en of de zwangerschapsduur klopt met de berekening. We praten over deze zwangerschap en over eventuele eerdere zwangerschappen en kinderen. Je bloeddruk wordt gemeten en deze (of de volgende afspraak) wordt bloed afgenomen.

Verder bespreken we tijdens de eerste controle je lichamelijke en psychische gezondheid en die van de (biologische) vader en jullie familie. Dit gebeurt aan de hand van de vragenlijst die je thuis gestuurd hebt gekregen. Ook komt prenatale screening aan de orde. Dit is de mogelijkheid om in een vroeg stadium van de zwangerschap onderzoek te laten doen naar bepaalde aandoeningen bij de baby. Meer hierover lees je onder Extra onderzoek. Deze eerste controle duurt ongeveer 50 minuten.

Tijdens de volgende controles wordt de bloeddruk gemeten, de groei van de baarmoeder bepaald en geluisterd naar het hartje van de baby. En daarnaast willen we natuurlijk graag weten hoe het met je gaat en vragen beantwoorden met betrekking tot jouw zwangerschap. Later in de zwangerschap beoordelen we ook de ligging van de baby. Deze controles zullen ongeveer 15 tot 25 minuten duren. Als er aanleiding voor is verwijzen we je voor een groei-echo, dit gebeurt bij ons op de praktijk of bij Prenataal Centrum De Look. Het kan ook voorkomen dat we je verwijzen voor een afspraak bij de gynaecoloog.

Rond 34 weken maken we een langere afspraak om de bevalling te bespreken. Dan wordt ook een echo gemaakt om zekerheid te hebben over de ligging van de baby. Deze controle duurt ongeveer 40 minuten. Gedurende de zwangerschap zien we je 12 tot 15 keer op de praktijk voor een controle.

Na de bevalling bezoeken wij je thuis in het kraambed. Hierover lees je meer onder Na de bevalling. Daarnaast maken we 6 weken na de bevalling een afspraak op de praktijk voor de nacontrole.

Zie voor meer informatie

  • Algemene informatie over de zwangerschap: de folder Zwanger!
  • De website van onze beroepsvereniging KNOV: de Verloskundige.
controles_02 controles_03
English