Voor de zwangerschap

Bij een zwangerschapsduur van 8 à 9 weken kom je voor het eerst op het spreekuur bij een verloskundige. Vóór die tijd zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Deze worden hieronder beschreven. Ook is het mogelijk om voordat je zwanger wilt worden een afspraak bij ons te maken voor een preconceptieconsult. Zie de pagina Kinderwensspreekuur op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.

Foliumzuur

Foliumzuur vermindert de kans dat je kind geboren wordt met een open ruggetje. Aangeraden wordt om foliumzuur al te gaan slikken voordat je zwanger bent. Begin met foliumzuur een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen. En blijf het slikken tot de tiende week van je zwangerschap (10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie). Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram. Je kunt foliumzuur zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Zie de pagina Foliumzuur op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.

Roken, alcohol en drugs

Roken tijdens de zwangerschap brengt grote risico's met zich mee. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden om te roken. Dit advies geldt ook voor je partner. Sigaretten bevatten schadelijke stoffen, die de doorbloeding van de placenta (moederkoek) verslechteren. De toevoer van zuurstof naar het kind neemt daardoor af, waardoor het minder goed groeit. Daardoor zijn kinderen van rokende moeders vaak kwetsbaarder.

Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden om alcohol te gebruiken. Alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Ook het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Het gebruik van softdrugs kan nadelige gevolgen hebben voor je baby. Harddrugs, zoals cocaïne, XTC en heroïne zijn gevaarlijk voor een ongeboren kind. Zoek professionele hulp bij het stoppen.

Zie de pagina Roken, alcohol en drugs op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.

Voeding

Rauwmelkse kazen
Eet geen kazen die van rauwe melk gemaakt zijn. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Je herkent deze kazen aan de tekst 'au lait cru' op de verpakking.
Rauw vlees
Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet americain of rosbief). Was rauwe groenten en fruit goed. Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor je kind.
Lever
Eet liever geen lever of producten waar lever in verwerkt is. Hierin zit namelijk veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je kind.

Zie de pagina Voeding op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.

Risicovolle (arbeids)omstandigheden

Kattenbak of tuinieren
Draag handschoenen als je de kattenbak verschoont of in de tuin werkt. In de uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Heb je al eens toxoplasmose gehad dan ben je tegen deze ziekte beschermd.
Schadelijke stoffen
Probeer tijdens de zwangerschap contact te vermijden met verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Zie de pagina Schadelijke stoffen op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.
Werk
Bepaalde werkzaamheden kunnen risico's meebrengen voor de zwangerschap. Bijvoorbeeld werk waarin je wordt blootgesteld aan trillingen, straling, chemische stoffen, infectierisico's of fysiek zwaar werk. Zie de pagina Werken op de website de Verloskundige van de KNOV voor meer informatie.
English